Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Διάχυτη ιδιοπαθής αγκυλωτική υπερόστωση

 ΠΟΛΛΟΙ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ, ΛΙΓΟΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ...

Τι είναι η διάχυτη ιδιοπαθής σκελετική υπερόστωση ; 

Η διάχυτη ιδιοπαθής σκελετική υπερόστωση (ή DISH, θυμίζει πιάτο στα Αγγλικά) λοιπόν είναι μία σκελετική πάθηση που προσβάλλει κυρίως τον αξονικό σκελετό, ιδιαίτερα την θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, και μοιάζει πολύ με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, γι΄αυτό και λέγεται και «διάχυτη αγκυλωτική υπερόστωση».

Σύμφωνα με την ιατρική ορολογία, η DISH χαρακτηρίζεται ακτινολογικά από ασβέστωση και οστεοποίηση των καταφύσεων (ενθέσεων) των συνδέσμων, τενόντων και αρθρικών θυλάκων. Η οστεοποίηση των επιμήκων συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης δημιουργεί μία ελικοειδή παρασπονδυλική μάζα στην πρόσθια επιφάνεια των σπονδυλικών σωμάτων από την οποία και διαχωρίζεται, η οποία μοιάζει αδρά με «λυωμένο κερί που ρέει» κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης".

Στην ουσία, η DISH είναι μια μορφή βαριάς σπονδυλαρθροπάθειας, η οποία διαφέρει από την απλή σπονδυλαρθροπάθεια στα εξής :

ο   Η οστεοποίηση έχει την μορφή μεγάλων οστεόφυτων (οστικών προεξοχών, σαν «ράμφος παπαγάλου») τα οποία αναπτύσσονται στην πρόσθια – έξω επιφάνεια τουλάχιστον 4 συνεχόμενων σπονδυλικών σωμάτων

ο   Μοιάζει πολύ με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, γιατί και αυτή προκαλεί αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης, γι΄αυτό και μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τον Ρευματολόγο, με τις εξής όμως ουσιαστικές διαφορές :

  • Δεν συνοδεύεται από την ιερολαγονίτιδα, που χαρακτηρίζει την ΑΣ
  • Τα οστεόφυτα της DISH διαφέρουν ακτινολογικά από τα συνδεσμόφυτα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας

ο   Συνοδεύεται από τον σχηματισμό αλάτων ασβεστίου ή και οστίτη ιστού (οστού) σε άλλες, εκτός της σπονδυλικής στήλης, περιοχές, όπως οι σύνδεσμοι, οι τένοντες, οι απονευρώσεις και οι μύες.

Εντάξει, η DISH είναι μια μορφή σπονδυλαρθρίτιδας («άλατα», όπως λέει ο κόσμος). Σε τι χρησιμεύει λοιπόν να βάλουμε την διάγνωση της;

Για τους εξής λόγους :

1.   Επειδή προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη ΣΣ, τυπικά δηλ. συμπτώματα αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, ιδιαίτερα όταν αυτά συνδυάζονται με οστεόφυτα στις απλές ακτινογραφίες, τα οποία, στα μάτια των αδαών, μοιάζουν πολύ με τα συνδεσμόφυτα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, η DISHμπορεί να αποδοθεί στο φοβερό αυτό νόσημα και να θεραπευθεί με διάφορα σοβαρά φάρμακα, όπως οι βιολογικοί παράγοντες

2.   Δημιουργεί εναποθέσεις ασβεστίου ή οστεοποίηση σε μαλακά μόρια, εκτός της σπονδυλικής στήλης, που μπορεί να τα βλέπει στην ακτινογραφία ο γιατρός και δεν ξέρει που να τα αποδώσει

3.   Εκτός από τα συμπτώματα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει και άλλες, περίεργες και άσχετες, εκδηλώσεις, που δεν πάει ο νους όχι μόνο του ασθενούς, αλλά και του γιατρού, όπως παραδείγματος χάριν : άπνοια ύπνου, βράχνιασμα της φωνής, πόνο στο αυτί, δυσφαγία, οδυνοφαγία, αλλά και άλλες σπάνιες επιπλοκές (ανεπάρκεια της σπονδυλικής αρτηρίας, νευρολογικές διαταραχές, πνευμονία από εισρόφηση, συμπίεση κάτω κοίλης φλέβας, σύνδρομο θωρακικής εξόδου, σύνδρομο Horner, συριγμό, υπεξάρθρημα ή ψευδάρθρωση της ατλαντοαξονικής άρθρωσης, υποτροπιάζουσα παράλυση του λαρυγγικού νεύρου, κ.ά.).

Τι άλλο ενδιαφέρον έχει η DISH ;

Εάν βάλετε σε έναν άρρωστο σας την διάγνωση της DISH πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να συνυπάρχει με τα εξής νοσήματα ή καταστάσεις :

  • Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
  • Διαβρωτικός φλεγμονώδης ψευδο-όγκος της οδοντοειδούς απόφυσης
  • Νόσος Paget
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Μεγαλακρία
  • Συστηματική σκλήρυνση
  • Χονδρασβέστωση
  • Εκτοπη οστεοποίηση μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου

Άλλες καταστάσεις συνδεόμενες με DISH

  • Οστεοαρθρίτιδα των χεριών (Heberden και Bouchard)
  • Ψηλαφητά οζίδια στις ενθέσεις, συχνότερα στους αγκώνες, τα γόνατα και την κατάφυση του Αχίλλειου τένοντα.
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Δυσλιπιδαιμία
  • Παχυσαρκία
  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Υπερινσουλιναιμία
  • Υπερουριχαιμία
  • Υπέρταση

ΣΥΣΤΑΣΗ :

Αν ο άρρωστός σας έχει ένα από τα παραπάνω, ιδιαίτερα είναι παχύσαρκος και έχει μεταβολικό σύνδρομο, ρίξτε μια ματιά στη σπονδυλική του στήλη : μπορεί να έχει και DISH

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/DISH-Lumpar-Spine-1.gif    http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/DISH-Lumpar-Spine-2.gif

Διάχυτη αγκυλωτική υπερόστωση. Κύφωση ΘΜΣΣ παρόμοια με οστεοπορωτική κύφωση ή αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (αριστερά) - ευθειασμός ΟΜΣΣ παρόμοιος με τον παρατηρούμενο στην τελευταία (δεξιά)

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/DISH--xray-low-back-2.gif     http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/DISH-X-ray-neck.gif

Διάχυτη αγκυλωτική υπερόστωση. Τεράστια οστεόφυτα ΟΜΣΣ και ΑΜΣΣ

Υπάρχει θεραπεία της DISH ;

Όπως και πολλές άλλες ρευματολογικές παθήσεις, η αγκυλωτική υπερόστωση δεν θεραπεύεται. Όπως λέμε στη Ρευματολογία : θεραπεία δεν υπάρχει, απλώς διαπίστωση κάνουμε.

Αφού λοιπόν δεν έχει θεραπεία, γιατί πρέπει να την ψάχνουμε και να ασχολούμαστε μαζί της ;

Ενα όφελος που έχει ο άρρωστος όταν έχουμε την χαρά… να βάλουμε την διάγνωση της DISH είναι ότι μπορούμε να τον διαβεβαιώσουμε και να τον καθησυχάσουμε για την καλοήθη φύση της και να εξηγήσουμε τα ενοχλήματα (αν είχε, π.χ. δυσφαγία, βράχνιασμα φωνής, πόνο στο αυτί, κ.ά.) που μέχρι τότε του ήταν πιθανώς ανεξήγητα και είχε πάρει γι΄αυτά ένα σωρό γνώμες από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Όταν λέω ότι έχουμε «την χαρά», εννοώ ότι οι περισσότεροι γιατροί, εκτός από τον Ρευματολόγο, αγνοούν την ύπαρξη της DISH, την βαφτίζουν «άλατα» ή, στην καλύτερη περίπτωση, «σπονδυλαρθρίτιδα», αλλά δεν της δίνουν σημασία και παύουν να ασχολούνται μαζί της, γιατί απλώς δεν θεραπεύεται.

Η DISH είναι ένα από τα νοσήματα του σκελετού (όπως π.χ. η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) που δικαιώνει την ύπαρξη του Ρευματολόγου, γιατί μόνο αυτός την γνωρίζει και την αναγνωρίζει (τουλάχιστον στην Ελλάδα).

Ακόμα, ένα άλλο κέρδος από την διάγνωση της DISH είναι ότι όταν την ανακαλύψουμε σε έναν παχύσαρκο ασθενή μπορεί να ανακαλύψουμε ότι έχει ταυτόχρονα και άλλα προβλήματα υγείας, όπως  υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερουριχαιμία (αυξημένο ουρικό οξύ), αυξημένα λιπίδια ή τριγλυκερίδια (τα οποία όπως είπαμε υπάρχουν σε αυξημένη συχνότητα σε άτομα με DISH, εκτός βέβαια εάν ήδη τα γνωρίζουν).



Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες