Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Αυτόματο καλόηθες κυανούν δάκτυλο

 ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΚΑΛΟΗΘΕΣ ΚΥΑΝΟΥΝ ΔΑΚΤΥΛΟ

(Αγγλιστί : Spontaneous benign blue finger. Συνώνυμο : Aυτόματη φλεβική αιμορραγία (spontaneous venous hemorrhage). 

Benign blue finger

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/RAYNAUD-Blue-fingers-syndrome-02.gif

Αυτόματο καλόηθες κυανούν δάκτυλο. Παρατηρείστε ότι ο αντίχειρας και τα ακροδάκτυλα την έχουν «γλυτώσει»

Ποιοι παρουσιάζουν καλόηθες κυανού δάκτυλο ;

Το αυτόματο καλόηθες κυανούν δάκτυλο παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες.

Κλινική εικόνα

Το αυτόματο καλόηθες κυανούν δάκτυλο παρουσιάζεται στα καλά καθούμενα, χωρίς να προηγηθεί κάποια κάκωση ή νόσημα. Συνήθως ένα δάκτυλο γίνεται απότομα κυανούν και επώδυνο. Η κυάνωση είναι εντονότερη από τα ισχαιμικά κυανά δάκτυλα, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Κλασικά, τα ακροδάκτυλα στο αυτόματο καλόηθες κυανούν δάκτυλο δεν προσβάλλονται από την κυάνωση. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει πάντα, αλλά, εάν υπάρχει, βοηθά στη διάκριση του αυτόματου καλοήθους κυανού δακτύλου από τα φαινόμενα Raynaud και άλλα αίτια που προκαλούν κυάνωση των δακτύλων.

Χρειάζονται απεικονιστικές μελέτες ;

Οι άρρωστοι με αυτόματο καλόηθες κυανούν δάκτυλο συνήθως τρομοκρατούνται τόσο οι ίδιοι, όσο και οι γιατροί που τους παρακολουθούν, γιατί φοβούνται ότι έχουν κάποιο σοβαρό αγγειακό νόσημα (και φυσικό είναι), γι΄αυτό και κάθονται και κάνουν πολλές και διάφορες απεικονιστικές μελέτες, π.χ. αξονική ή μαγνητική αγγειογραφία, ακόμα και επεμβατικές μεθόδους. Πάντως, οι εξετάσεις αυτές είναι αχρείαστες και μεγαλύτερο μπελά φέρνουνε, παρά όφελος.

Διαφορική διάγνωση

Το αυτόματο καλόηθες κυανού δάκτυλο πρέπει να διαχωρίζεται από άλλα αίτια που συνδέονται με κυάνωση των δακτύλων. Ενώ η κυάνωση των δακτύλων συχνά είναι δευτεροπαθής σε ισχαιμία ή αγγειοσύσπαση και συνήθως είναι ενδεικτική συστηματικών νοσημάτων, το αυτόματο καλόηθες κυανούν δάκτυλο συνήθως δεν έχει καμμία σχέση με κανένα από αυτά.

Πρόγνωση

Οι κυανωτικές αλλοιώσεις συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε μερικές ημέρες χωρίς να μεσολαβήσουν τα στάδια της απορρόφησης των εκχυμώσεων και θεραπεία δεν χρειάζεται. 

Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν εύκολες εκχυμώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο εναλλακτικός όρος «αυτόματη φλεβική αιμορραγία» μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εάν ο άρρωστος σηκώσει ψηλά το δάκτυλο η κυάνωση συνήθως υποχωρεί.

Το γεγονός ότι τα ακροδάκτυλα δεν προσβάλλονται και ο άρρωστος συνήθως δεν έχει ιστορικό ρευματολογικών νοσημάτων ή εμβολικών φαινομένων επιβεβαιώνει την καλοήθη φύση της «νόσου» αυτής.

Θεραπεία

Αν και το αυτόματο καλόηθες κυανούν δάκτυλο δεν χρειάζεται θεραπεία, πολλοί από τους ασθενείς αυτούς παίρνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για τον φόβο ότι η κυάνωση αυτή οφείλεται σε έμβολα ή ισχαιμία.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες