Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Αρθροπάθεια Jaccoud

 ΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ JACCOUD: Μαγική εικόνα…χωρίς εικόνα

Κάθε φορά που βλέπω άρρωστο «βαφτισμένο» ότι έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα και παραμορφώσεις των χεριών, η προσοχή μου εστιάζεται στην ωλένια απόκλιση στο επίπεδο των μετακαρπιοφαλαγγικών και πάντα εξετάζω αν είναι ανατάξιμη, δηλ. αν πρόκειται για αρθροπάθεια Jaccoud.

Ο λόγος είναι ότι στο παρελθόν έχω «ξετρυπώσει» 2-3 περιπτώσεις συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και συνδρόμου Sjogren σε ασθενείς που επί δεκαετίες θεωρούνταν και αντιμετωπίζονταν σαν ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η υποψία μου βασιζόταν στην ύπαρξη ανατάξιμης ωλένιας απόκλισης των χεριών στο επίπεδο των μετακαρπιοφαλαγγικών, η οποία όμως δεν συνοδευόταν από ακτινολογικές αλλοιώσεις συμβατές με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ας θυμηθούμε τι σημαίνει αρθροπάθεια Jaccoud :

«Η αρθροπάθεια Jaccoud χαρακτηρίζεται από ανατάξιμες, ανώδυνες ή ελαφρώς επώδυνες, αρθρικές παραμορφώσεις των χεριών, συνήθως σε συνδυασμό με υπεξάρθρημα, διατήρηση της λειτουργικότητας και απουσία οστικών διαβρώσεων/στένωσης του μεσάρθριου διαστήματος στις απλές ακτινογραφίες».

Αν και η παθογένεση της αρθροπάθειας Jaccoud είναι άγνωστη, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Στον ΣΕΛ, αποδίδεται στη χάλαση των συνδέσμων και του αρθρικού θυλάκου. Κατ΄ άλλους, η αρθροπάθεια Jaccoud είναι αποτέλεσμα φλεγμονής του υμένα, η οποία οδηγεί σε ίνωση γύρω από τον θύλακο, και των τενόντων συνδεόμενη με μυική ανισορροπία.

ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ Jaccoud

 • Δερματομυοσίτιδα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 • Σύνδρομο Sjogren
 • Σκληροδερμία
 • Υποτροπιάζων ρευματικός πυρετός

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ Jaccoud (ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ)

 • Υποσυμπληρωματιναιμική κνιδωτική αγγειίτιδα
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με φυματίωση
 • Σύνδρομο KID (κερατίτιδα, ιχθύωση, κώφωση)
 • Μεταστατική πνευμονοπάθεια
 • Ηωσινοφιλική περιτονιίτιδα
 • Εμφρακτο του μυοκαρδίου
 • Σαρκοείδωση
 • Σύνδρομο υπερευλυγισίας.

Ακόμα, αρθροπάθεια Jaccoud μπορεί να εμφανίσουν κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι. Στον ρευματικό όμως πυρετό, η αρθροπάθεια Jaccoud είναι παροδική, δηλ. μετά από κάποιο χρονικό διάστημα εξαφανίζεται και τα χέρια ξαναγίνονται φυσιολογικά.

Στην κλινική πράξη, στον άρρωστο με μακροχρόνια πολυαρθρίτιδα και ανατάξιμη ωλένια απόκλιση των άκρων χεριών στο επίπεδο των μετακαρπιοφαλαγγικών η οποία δεν συνοδεύεται από ακτινολογικές αλλοιώσεις, η διαφορική διάγνωση περιορίζεται σε 3 νοσήματα : ΣΕΛ, σύνδρομο Sjogren και ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/%CE%91%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20Jaccoud%20(1)%20%CE%A3%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%B7.jpg        http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/%CE%91%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20Jaccoud%20(3)%20%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B1.jpg     

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Είναι το κατ΄ έξοχήν νόσημα που συνοδεύεται από αρθροπάθεια Jaccoud και πρέπει πάντα να μπαίνει πρώτο στη σκέψη, ιδιαίτερα όταν ακτινολογικές αλλοιώσεις απουσιάζουν ή είναι μικρές, ασύμμετρες και σποραδικές. Η διάγνωση εδώ επισφραγίζεται με τις ορολογικές εξετάσεις για λύκο (θετικά ΑΝΑ ή/και αντι-DNA).

Σύνδρομο Sjogren

Στο σύνδρομο αυτό η αρθροπάθεια Jaccoud έχει την ίδια κλινική και ακτινολογική εικόνα, αλλά υπάρχουν οι χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της νόσου (ξηροστομία, ξηροφθαλμία, θετικά αντι-Sm).

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πολύ απίθανο να έχουν αρθροπάθεια Jaccoud χωρίς ακτινολογικές αλλοιώσεις, αν και έχω δεί μερικές περιπτώσεις χωρίς διαβρώσεις, στένωση του μεσάρθριου διαστήματος ή άλλες αλλοιώσεις συμβατές με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Εάν συμβαίνει αυτό, η διάγνωση μπαίνει από τις ακτινολογικές αλλοιώσεις που συνήθως υπάρχουν στις άλλες προσβληθείσες αρθρώσεις

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ :

«Ο,τι λάμπει δεν είναι…χρυσός. Αν δείτε αρθροπάθεια Jaccoud σε άρρωστο χαρακτηρισμένο ότι έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα, χωρίς όμως αντίστοιχες ακτινολογικές αλλοιώσεις, ερευνήστε μήπως υποκρύπτει κάποιο άλλο νόσημα του συνδετικού ιστού. Ο κόπος σας μπορεί να σας αποζημιώσει».Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες