Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Αρθρίτιδα συνδεόμενη με αιμόφιλο της ινφλουέντζας τύπου Β

Η λοίμωξη από αιμόφιλο της ινφλουέντζας Β συνδέεται με μηνιγγίτιδα, πνευμονία, επιγλωττίτιδα, κυτταρίτιδα, σηπτική αρθρίτιδα και οστεομυελίτιδα, ιδίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, σαν συνέπεια της βακτηριαιμίας.

Ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας τύπου Β είναι η συχνότερη αιτία σηπτικής αρθρίτιδας σε βρέφη ηλικίας <2 ετών (Rotbart HA and Glode MP, 1985) και κυρίως στα αγόρια, σε αναλογία 2.3/1 με τα κορίτσια (Tetzlaff TR et al, 1978). Η αρθρίτιδα συχνά συνδέεται με πρόδρομες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. μέση ωτίτιδα) ή εν τω βάθει λοιμώξεις οφειλόμενες στον αιμόφιλο της ινφλουέντζας.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ : Είναι τυπική σηπτικής αρθρίτιδας με πυρετό, αναιμία και αύξηση της ΤΚΕ και των λευκών αιμοσφαιρίων.

Ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας μπορεί ακόμα να προκαλέσει σηπτική διόγκωση της ραχιαίας επιφάνειας των χεριών μετά από μικρή κάκωση ή ταυτόχρονα με αναπνευστική λοίμωξη.

Χαρακτήρες αρθρίτιδας :

  • Είναι συνήθως μονοαρθρική και σπάνια πολυαρθρική
  • Προσβάλλει συνήθως το ισχίο, την ποδοκνημική και το γόνατο
  • Μπορεί να συνυπάρχει με ασυμπτωματική μηνιγγίτιδα ή εκδηλώσεις προσβολής του ΚΝΣ 
  • Μπορεί να εμφανισθεί στη διάρκεια της θεραπείας της μηνιγγίτιδας, ένδειξη ότι είναι μεταλοιμώδης και αντιδραστική στον αιμόφιλο της ινφλουέντζας (Gruninger RP, 1979; DiLiberti JH and Tarlow S, 1983).

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ : Η απλή ακτινογραφία συνήθως είναι φυσιολογική. Δείχνει μόνο την αρθρική συλλογή ή/και την διεύρυνση του μεσάρθριου διαστήματος. Η οστεομυελίτιδα μπορεί να φανεί στην απλή ακτινογραφία ή να αποκαλυφθεί με το σπινθηρογράφημα των οστών.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ : Γίνεται από τις καλλιέργειες του αίματος ή/και του αρθρικού υγρού.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες