Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Αρθρικές εκδηλώσεις παγκρεατίτιδας

Η οξεία ή χρόνια παγκρεατίτιδα και ο σχηματισμός ψευδοκύστεων από τραύμα του παγκρέατος μπορεί να συνοδευθούν από διάχυτη νέκρωση του λίπους, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη υποδόριων οζιδίων και οστεολυτικές αλλοιώσεις υποδυόμενες πολυκεντρική οστεομυελίτιδα ή αρθρίτιδα (Goluboff N et al, 1978; Buntain WL et al, 1978). Ο συνδυασμός υποδερματίτιδας, πολυαρθρίτιδας, ηωσινοφιλίας και αύξησης των επιπέδων της λιπάσης και της θρυψίνης στην κυκλοφορία παρατηρείται στο 2-3% των ασθενών με παγκρεατίτιδα ή καρκίνο του παγκρέατος και μπορεί να προηγηθεί της διάγνωσης της παγκρεατικής νόσου επί αρκετές εβδομάδες.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα οζίδια είναι ευαίσθητα, ερυθηματώδη και πολλαπλά, παρόμοια με οζώδες ερύθημα, και αποτέλεσμα της νέκρωσης του λίπους (Gibson TJ et al, 1975), και συχνά συνοδεύονται από συστηματικές εκδηλώσεις και πυρετό. Η παρακέντηση των οζιδίων  δείχνει φλεγμονώδη κύτταρα, τριγλυκερίδια, γλυκερόλη και αυξημένη δραστηριότητα της λιπάσης και της θρυψίνης (Van Klaveren RJ et al, 1990).

Δύο-3 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των οζιδίων οι άρρωστοι μπορεί να παρουσιάσουν αρθρίτιδα, με πόνο και ύδραρθρο. Η αρθρίτιδα συνήθως είναι συμμετρική και αφορά τις μικρές αρθρώσεις των χεριών, τις πηχεοκαρπικές και τα πόδια, αλλά και μεγαλύτερες αρθρώσεις, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα και οι ποδοκνημικές. Η αρθροπάθεια συνήθως αυτοπεριορίζεται και υφίεται αυτομάτως.

Η αρθροπαρακέντηση αποκαλύπτει κρεμώδες, πυώδες υγρό με μερικά λευκοκύτταρα, αλλά χωρίς μικρο-οργανισμούς. Ακόμα, στο αρθρικό υγρό μπορεί να ανευρεθούν υγροί κρύσταλλοι λιπιδίων, οι οποίοι περιέχουν αυξημένα ποσά αμυλάσης, λιπάσης, ελεύθερων λιπαρών οξέων, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Η αρθρίτιδα οφείλεται στην απελευθέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων λόγω της υδρόλυσης του μυελικού λίπους, τα οποία φθάνουν στις αρθρώσεις μέσω των υποχόνδριων αγγείων. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις των λιπιδίων στο αρθρικό υγρό και πιστεύεται ότι ευθύνονται για τον σχηματισμό των υγρών κρυστάλλων των λιπιδίων στο αρθρικό υγρό (Reginato AJ et al, 1985).

Σε ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα, η προσβολή των οστών συνδέεται συνήθως με βαριά νέκρωση του ενδοκοιλιακού ή εξωκοιλιακού λίπους.

Η θεραπεία της υποκείμενης παγκρεατίτιδας συνήθως οδηγεί σε ύφεση της υποδερματίτιδας και της πολυαρθρίτιδας.

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Οι απλές ακτινογραφίες δείχνουν διόγκωση των μαλακών μορίων, πολλαπλές περιοχές εναπόθεσης περιοστικού νέου οστού και διαφυσιακές λυτικές αλλοιώσεις. Οι λυτικές αλλοιώσεις οφείλονται στη νέκρωση του μυελικού λίπους και απεικονίζονται ακτινολογικά 3-6 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, συνήθως στις πλευρές.

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΟΣΤΩΝ

Μπορεί να δείξει αυξημένη κατακράτηση του ραδιοϊσοτόπου στις μεταφύσεις ή διαφύσεις, λόγω των εμφράκτων τα οποία είναι αποτέλεσμα του διάχυτου ενδαγγειακού λίπους.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Επιβεβαιώνεται στη διάρκεια της οξείας φάσης από την αύξηση της λιπάσης του ορού και των συγκεντρώσεων της αμυλάσης.

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  • Ιστιοκυτταρική φαγοκυτταρική υποδερματίτιδα (Alegre VA and Winkelmann RK, 1989)
  • Erythema induratum(συχνά σχετιζόμενο με φυματίωση) (Schneider JW et al, 1995)
  • Ανεπάρκεια αντιθρυψίνης α1 (Smith KC et al, 1987).
  • Νόσος Weber-Christian. Είναι τύπος λοβώδους υποδερματίτιδας, η οποία μπορεί να υποδύεται ρευματική νόσο. Παρατηρείται συνήθως σε ενήλικες γυναίκες, αλλά έχει περιγραφεί και σε βρέφη και μικρά παιδιά. Χαρακτηρίζεται από διάχυτα υποδόρια οζίδια, λεμφαδενοπάθεια, σπληνομεγαλία, πυρετό, κακουχία και αρθραλγίες. Μπορεί να έχει περιορισμένη ή υποτροπιάζουσα διαδρομή (White JW Jr and Winkelmann RK, 1998).


Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες