Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ραγοειδίτιδα)

 ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΦΑΝΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΡΕΤΣΙΝΟΛΑΔΟ ;

Πριν από κάμποσο καιρό είδα μια γυναίκα που μου ανέφερε κλαίγοντας σχεδόν ότι εδώ και 15 ολάκερα χρόνια γυρνάει από τον έναν γιατρό στον άλλο επειδή πονάει η μέση της, και γιατρειά δεν βρίσκει.

Ο ένας της έλεγε ότι είναι ψυχολογικό και την πλάκωνε στα αντικαταθλιπτικά - ηρεμιστικά, ο άλλος ότι έχει δισκοπάθεια και της έδινε αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα, χωρίς αποτέλεσμα, ένας τρίτος ότι της έλειπε το σεξ (ήτανε χωρισμένη η γυναίκα), και πάει λέοντας.

Μάλιστα, εκείνη την ημέρα που την είδα την είχε στείλει ένας φίλος Ορθοπεδικός (υπάρχουνε και τέτοιοι), με το ερώτημα μήπως έχει κάποιο μυστηριώδες ρευματολογικό νόσημα, δεδομένου ότι τα ευρήματα στην απλή ακτινογραφία – μαγνητική τομογραφία δεν δικαιολογούσαν τον φοβερό πόνο που είχε η άρρωστη στην μέση της (μπράβο του στον συνάδελφο. Τέτοια ευαισθησία δεν την βλέπεις συχνά).

Σημειώστε ότι εμείς οι ρευματολόγοι είμαστε προκατειλημμένοι όταν έχουμε μπροστά μας κάποιον άνθρωπο με οσφυαλγία : ο νούς μας πάει πάντα στις ρευματολογικές παθήσεις, δηλ. συνήθως στις οροαρνητικές (όπως τις έχουμε βαφτίσει) σπονδυλαρθροπάθειες, και έτσι του απευθύνουμε κάποιες ειδικές ερωτήσεις, παριμένοντας ανάλογες απαντήσεις, με την ελπίδα ότι θα μας βοηθήσουν να προσανατολιστούμε προς την σωστή κατεύθυνση μέσα στο χάος των ρευματολογικών παθήσεων.

1η ερώτηση :

Σας ξυπνάει ο πόνος το βράδυ στον ύπνο ; (την ρώτησα δηλ. όχι αν αισθάνεται πόνο όταν ξυπνάει, αλλά εάν ο πόνος είναι τόσο δυνατός ώστε την αναγκάζει να ξυπνήσει)

Απάντηση : όχι.

Εάν ο πόνος στη μέση σας ξυπνάει το βράδυ, τότε μάλλον έχετε αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

2η ερώτηση :

Τον πόνο αυτό τον έχετε όταν είσαστε τελείως ακίνητη στο κρεβάτι  ή όταν μετακινείτε (αλλάζετε θέση) το σώμα σας ;

Απάντηση : Όχι, δεν πονάω όταν είμαι τελείως ακίνητη στο κρεβάτι.

3η ερώτηση

Πονάτε σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, όπως π.χ. στις πλευρές, το στέρνο, τον θώρακα, τις πατούσες, τις φτέρνες, τα γόνατα ;

[ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Με την ερώτηση αυτή προσπαθούσα να δω αν ο άρρωστος έχει και κάποια ενθεσοπάθεια (δηλ. πόνο στα σημεία που καταφύονται οι τένοντες), ένα σύμπτωμα – εύρημα συχνό – πυκνό στις οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες].

Πάλι η άρρωστη μου εδήλωσε πως όχι, δεν είχε ποτέ τέτοιους πόνους.

4η ερώτηση

Μήπως έχετε ψωρίαση ή κάποιο άλλο δερματικό εξάνθημα ;

[ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Ως γνωστόν (τρόπος του λέγειν) η ψωρίαση μπορεί να προσβάλει τις ιερολαγόνιες ή/και την σπονδυλική στήλη (ψωριασική ιερολαγονίτιδα ή ψωριασική σπονδυλίτιδα)].

Απάντηση : όχι.

Σ΄όλες τις παραπάνω ερωτήσεις δηλαδή η άρρωστη μου απάντησε αρνητικά. Δεν απελπίζομαι και ρίχνω το τελευταίο μου, κρίσιμο, χαρτί (αυτό μας έχει γίνει καραμέλα, εμάς τους Ρευματολόγους)

5η ερώτηση :

Μήπως είχατε ή έχετε κάποια φλεγμονή (κοκκινίλα, πόνο, τσίμπλες, αίσθημα ότι έχετε άμμο ή ό,τι δήποτε άλλο) στα μάτια για την οποία πήγατε ή και όχι στον Οφθαλμίατρο ;

Ανασαίνω με ανακούφιση και χαρά : Ω, του θαύματος, η άρρωστη μου απήντησε ότι όντως μέχρι τώρα είχε 2 επεισόδια ιριδοκυκλίτιδας (φλεγμονής των ματιών), για τα οποία μάλιστα έκανε και θεραπεία με σταγόνες κορτιζόνης και τώρα είναι καλά.

Παρένθεση :

  • Ενας 55χρονος πάει στο γιατρό του επειδή, εδώ και κάμποσον καιρό, όπως λέει, δεν αισθανότανε καλά, είχε κάποια ατονία και ανεξήγητη κούραση και δυσκολευότανε να κάνει σεξ με την γυναίκα του. 
  • Τον αρχίζει λοιπόν στις ερωτήσεις ο γιατρός, μήπως και βρεί κάποιο φανερό αίτιο που να εξηγεί τα συμπτώματα του αρρώστου, ώστε να μην ψάχνει ψύλλους στα άχερα :
  • Καπνίζετε : όχι, του απαντάει άρρωστος. Πίνετε οινοπνευματώδη ποτά ; όχι πάλι ο άρρωστος. Ξενυχτάτε ; όχι. Πάτε συχνά με γυναίκες ; όχι. Τρώτε πολύ ; όχι. Αρρωσταίνετε συχνά ; όχι. Εχετε καμμιάν άλλη αρώστεια ; όχι. Εχετε ουρικό οξύ, ζάχαρο, πίεση, χοληστερίνη ; όχι. κ.ο.κ. Δηλ. σε όλες τις ερωτήσεις του γιατρού ο ασθενής απαντούσε αρνητικά.
  • Ο γιατρός, απελπισμένος, τον ρωτάει για μια ακόμα φορά  : μήπως τρώτε συχνά τηγανητές πατάτες ; Ναι, του ομολογεί ο άρρωστος, μου αρέσουν πολύ και τις τρώω κάθε μέρα.
  • Εμ άνθρωπέ μου, γιατί δεν μου το λές τόσην ώρα ; αυτό φταίει, οι τηγανητές πατάτες, του απαντάει περιχαρής ο γιατρός.

Τέλος παρένθεσης.

Κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πέρασε από μπροστά μου σαν κινηματογραφική ταινία τρίτης διαλογής ολόκληρη η αγωνιώδης, πολυδαίδαλη, επίπονη διαδρομή μου στα ακανθώδη και, εν πολλοίς ανεξερεύνητα, μονοπάτια της Ρευματολογίας και αισθάνθηκα ότι δικαιώθηκε επί τέλους, για άλλη μια φορά, η ύπαρξή μου σαν γιατρού στον μάταιο τούτο κόσμο.

Ετσι πιστεύω ότι θα ένοιωθε και κάθε ομογάλακτός μου γιατρός, μιας και είχε μπροστά του ένα ωραιότατο, τυπικό, δείγμα αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, αφού η συνταγή είχε όλα τα απαραίτητα συστατικά :

  • Πόνο στην μέση (οσφυαλγία) που δεν ανταποκρίνεται ή ανταποκρίνεται μερικά στα αντιφλεγμονώδη – παυσίπονα (αν και αυτό το έχει και η δισκοπάθεια)
  • Απουσία σοβαρών αλλοιώσεων (κήλες, εκφυλιστικές αλλοιώσεις) στις απεικονιστικές μεθόδους (ακτινογραφίες, αξονικές - μαγνητικές τομογραφίες) που να δικαιολογούν τα συμπτώματα. Αν και συχνά οι βλάβες αυτές στην σπονδυλική στήλη συνυπάρχουν και ξεγελούν τον γιατρό που αποδίδει τα συμπτώματα της ιερολαγονίτιδας σ’ αυτές. Και τρίτο και κυριότερο :
  • Η ύπαρξη στο ιστορικό του αρρώστου επεισοδίων ιριδοκυκλίτιδας

Και, το κερασάκι στην τούρτα, ήταν μια πανέμορφη εικόνα προχωρημένης ιερολαγονίτιδας στην απλή ακτινογραφία, αλλά, για να είμαι σίγουρος, έστειλα την άρρωστη να μου κάνει και μια μαγνητική τομογραφία, για να μην μας κατηγορήσουνε μετά ότι όχι μόνο δεν ξέρουμε τι μας γίνεται εμάς τους Ρευματολόγους, αλλά βρίζουμε και κατηγορούμε χωρίς λόγο και αιτία τους (αγαθούς αυτούς ανθρώπους) Ορθοπεδικούς, έτσι, για να δείξουμε ότι εμείς είμαστε οι ξύπνιοι και αυτοί οι άσχετοι.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/Knave.gif  http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/Uveitis-02_0.gif

Ο Φάντης (ιριδοκυκλίτιδα)

Η μαγνητική τομογραφία που μου έφερε η άρρωστη μετά από μερικές ημέρες επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές, ότι δηλ. όντως είχε προχωρημένη ιερολαγονίτιδα (διαβρώσεις με οστικό οίδημα).

Η γυναίκα έπεσε από τα σύννεφα, όταν της ανακοίνωσα ότι πάσχει από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, και όχι μιαν απλή δισκοπάθεια, αρθριτικά ή κάποιο άλλο μυστηριώδες νόσημα. 

Δεν μπορούσε να φαντασθεί (όπως δεν μπορούσαν να φαντασθούν και οι μύριοι όσοι γιατροί πέρασαν πάνω από το ταλαίπωρο κορμί της) ότι η φλεγμονή των ματιών (ιριδοκυκλίτιδα) έχει σχέση με τον πόνο στην μέση της (οσφυαλγία).

Επειδή, όπως καταλαβαίνετε, το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ρίχτε μια ματιά στο ειδικό άρθρο που έχω γράψει μέσα στα σπλάγχνα του e-rheumatology για να δείτε τι σχέση έχει ο Φάντης (ιριδοκυκλίτιδα) με το ρετσινόλαδο (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα).

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/Castor-oil.gif  http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/Ankylosing-spondylitis.gif

Και το...ρετσινόλαδο (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα)

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ

Απανταχού ταλαίπωροι συμπολίτες και συμπατριώτες μου : εάν έχετε κάποια φλεγμονή στα μάτια σας (επιστημονικά : ιριδοκυκλίτιδα ή ραγοειδίτιδα) και ταυτόχρονα πονάει η μέση σας, και δεν ξέρετε τι έχετε και γυρνάτε από τον ένα γιατρό στον άλλο, τρέξτε στο Ρευματολόγο.

Θα έλεγα να τρέξετε και εσείς που έχετε κάποια ιριδοκυκλίτιδα, ακόμα και χωρίς να έχετε πόνο στη μέση σας, που ο Οφθαλμίατρός σας δεν ξέρει που να την αποδώσει. Μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως…Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες